لینوکس فدورا چیست؟
لینوکس فدورا یک سیستمعامل مبتنی بر لینوکس منبعباز است که همه افراد میتوانند به طور رایگان از آن استفاده کنند. این سیستمعامل، پس از اوبونتو، محبوبترین توزیع لینوکس به شمار میرود. از ویژگیهای محبوب و کاربرپسند فدورا میتوان به ارائهی فناوریهای جدید و امکان استفاده به عنوان یک سیستم عامل قدرتمند اشاره کرد. این سیستمعامل دارای چرخهی انتشار 6 ماهه است که توسط اعضای پروژهی حرفهای فدورا، توسعه داده شده و توسط بنیاد RedHat پشتیبانی میشود. به همین دلیل، لینوکس فدورا دارای علامت تجاری Red Hat Inc است.
در مقاله امروز در وب سایت ایران هاستینگ 24 قصد داریم تا شما را با لینوکس فدورا بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه لینوکس فدورا
از زمان انتشار فدورا در سال 2003 تاکنون، 3 نسخه از آن به طور پیوسته مورد استفاده قرار میگیرند: نسخهی دسکتاپ که بر روی رایانههای شخصی متمرکز است، نسخهی سرور و نسخهی اتمی که برای کار بر روی رایانش ابری طراحی شدهاند. نسخه لینوکس Red Hat تنها نسخه از لینوکس بود که توسط شرکت Red Hat و به صورت غیررایگان و تجاری فروخته میشد؛ اما Fedora Core یک لینوکس کاملا رایگان بود. پس از سرمایهگذاری RedHat در فدورا، نسخههای جدید لینوکس RedHat به نام RedHat Enterprise بر اساس فدورا، ساخته و معرفی شدند.
لینوکس فدورا برای چه کسانی مناسب است؟
به دلیل راحت بودن نصب و کار با محیط لینوکس فدورا، به تمام افراد با هر سطح دانشی توصیه میشود که از این سیستم عامل استفاده کنند. نسخهی دسکتاپ این سیستمعامل به دلیل انعطاف زیاد و سادگی، به کاربرانش اجازه میدهد تا کنترل کافی بر روی سیستمشان داشته باشند.
با این حال، این سیستم عامل کمتر از توزیع اوبونتو مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل ابزارهای مورد نیازی که توسط سیستم عامل فدورا ارائه میشوند، توسعه دهندگان و ادمینها میتوانند به راحتی از این سیستم عامل استفاده کنند. برنامه نویسان میتوانند از نرمافزار blood edge که با این سیستم عامل سازگار است، به برنامهها و نرم افزارهای جدید دسترسی داشته باشند. همچنین، این سیستم عامل، دسترسی به برنامههای جدید را برای مدیران سیستم میسر میکند.
آشنایی با نسخههای مختلف لینوکس فدورا
این سیستمعامل، دارای ۵ نسخهی مختلف است که عبارتند از:
Fedora Workstation
این نسخه برای کار با کامپیوترهای شخصی طراحی شده و با استفاده از محیط GNOME توانسته نظر مثبت کاربران زیادی را به سمت خود جلب کند. برنامهنویسانی که به لینوکس علاقهمند هستند، میتوانند از این نسخه از لینوکس فدورا استفاده کنند.
Fedora Server
این نسخه، مخصوص سرور و برای بهرهمندی از آخرین نسخهی نرمافزار روی سرور، طراحی شده است. با این حال، از آنجایی که پایداری کم و احتمال آسیبپذیری بالایی دارد، برای کار با سرورهای سازمانی توصیه نمیشود.
Fedora IoT
همانطور که از نامش پیداست، این نسخه از لینوکس فدورا برای اکوسیستمهای اینترنت اشیا و دستگاههای مرتبط با آن طراحی شده است.
CoreOS
این نسخه از لینوکس فدورا، یک نسخهی حداقلی از سیستمعامل است که با پکیجهای پایهی فدورا ارائه شده و به طور خودکار به روز میشود. همچنین، میتوانید از این نسخه برای رایانش ابری استفاده کنید.
Fedora Silverblue Fedora Silverblue
از Fedora Workstation مشتق شده و یک محیط دسکتاپ تغییرناپذیر و پایدارتر را برای کاربرانش فراهم میکند. اگر قصد توسعهی نرمافزارهای مبتنی بر کانتینر را دارید، این نسخه از لینوکس فدورا، مناسب شماست.
تفاوت Fedora Core و Fedora Extra چیست؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، فدورا در ابتدا با نام Fedora Core ارائه شده بود. در Fedora Core، پکیجهای نرمافزاری اولیه و الزامات اولیهی سیستمعامل به طور پیشفرض، در زمان نصب اضافه میشدند. همچنین، شما میتوانستید از پکیجهای نرمافزاری که بر روی DVD یا CD داشتند استفاده کنید.
تفاوت Fedora Core با Fedora Extra در این است که در Fedora Extra، این پکیجهای نرمافزاری در DVD نصب این سیستمعامل وجود ندارند و شما باید آنها را از جای دیگری دانلود و نصب کنید. در واقع، Fedora Extra به معنای پکیجهای نرم افزاری شخص ثالث است که توسط جامعهی برنامهنویسی، ایجاد میشود.