نحوه کار بلاکچین
نحوه کار بلاکچین چگونه است؟ بلاکچین یک نوع پایگاه داده توزیع شده است که بین گره های یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته می شود. به عنوان یک پایگاه داده، بلاکچین اطلاعات را به صورت الکترونیکی و به صورت دیجیتال ذخیره می کند. بلاکچین ها بیشتر به دلیل نقش حیاتی خود در سیستم های ارز دیجیتال، مانند بیت کوین، برای نگهداری یک رکورد امن و غیرمتمرکز از تراکنش ها شناخته شده اند.
در مقاله امروز در وب سایت ایران هاستینگ 24 قصد داریم تا شما را با نحوه کار بلاکچین بیشتر آشنا کنیم. در ادامه با ما در مقاله نحوه کار بلاکچین همراه باشید.
نحوه کار بلاکچین چگونه است؟
نحوه کار بلاکچین را می توان به صورت زنجیره ای از داده ها تعریف نمود. فناوری بلاکچین با ذخیره داده ها در یک دفتر کل توزیع شده که در شبکه ای از رایانه ها به اشتراک گذاشته می شود، کار می کند. این دفتر کل با اضافه شدن داده های جدید به طور مداوم در حال رشد و به روز رسانی است. هر بلاک در دفتر کل حاوی هش بلاک قبلی است که یک زنجیره از بلوک ها را ایجاد می کند که دستکاری آن بسیار دشوار است. بلاک چین را بهعنوان یک رکورد تاریخی از تراکنشها در نظر بگیرید.
هر بلوک در یک توالی به بلوک قبلی “زنجیر” میشود و بهطور تغییرناپذیر در یک شبکه نظیربهنظیر (peer-to-peer) ثبت میشود. فناوری امنیتی که برای رمزنگاری استفاده میشود، یک شناسه منحصربهفرد مانند یک اثر انگشت دیجیتال را برای هر تراکنش اعمال میکند. اعتماد، مسئولیت پذیری، شفافیت و امنیت مهمترین مواردی هستند که در بلاکچین به آنها پرداخته میشود. این موضوع بسیاری از سازمانها و شرکای تجاری را قادر میسازد به دادهها دسترسی داشته باشند و آنها با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
پدیدهای که بهعنوان اعتماد مبتنی بر اجماع شخص ثالث شناخته میشود. همه شرکتکنندگان، یک رکورد رمزگذاری شده از هر تراکنش را در یک مکانیسم ثبت غیرمتمرکز، مقیاسپذیر و انعطافپذیر نگه میدارند. این رکورد بههیچعنوان قابل ردیابی نیست. بلاکچین نیازی به واسطه اضافی ندارد. وجود یک منبع غیرمتمرکز و منفرد، هزینه انجام تعاملات تجاری قابل اعتماد بین طرفهایی را که ممکن است به یکدیگر اعتماد نداشته باشند، را کاهش میدهد.
در یک بلاکچین مجاز که توسط اکثر شرکتها استفاده میشود، شرکتکنندگان مجاز به مشارکت در شبکه هستند و هر شرکتکننده یک رکورد رمزگذاریشده از هر تراکنش را نگهداری میکند.
هر شرکت یا گروهی از شرکتها که نیاز به سابقهای امن، بلادرنگ و قابل اشتراکگذاری از تراکنشها دارند، میتوانند از این فناوری منحصربهفرد بهرهمند شوند. هیچ مکان واحدی وجود ندارد که همهچیز در آن ذخیره شود. این موضوع میتواند به امنیت و قابلیت دسترسی پذیری بیشتر، بدون باقی گذاشتن هرگونه نقطه مرکزی آسیبپذیر منجر شود.
بعد از آشنایی با نحوه کار بلاکچین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بلاکچین، فناوری زیربنایی آن و موارد استفاده، چند تعریف مهم در ادامه آورده شده است.
هویت غیرمتمرکز
اولین مفهومی که می خواهیم بعد از معرفی نحوه کار بلاکچین ان را به شما معرفی کنیم هویت غیر متمرکز است. دلیل اصلی استفاده سازمانها از فناوری بلاک چین بهجای سایر فناوریهای داده، ارائه تضمین یکپارچگی دادهها بدون اتکا به یک مرجع مرکزی است. برخلاف سیستمهای متمرکز سنتی، بلاک چین بر روی یک شبکه غیرمتمرکز از رایانهها (گرهها) کار میکند. هر گره در شبکه یک نسخه از کل بلاک چین را دارد.
بلوکهای بلاک چین
نام بلاکچین از این مفهوم گرفته میشود که دادهها در بلوکها ذخیره میشوند و هر بلوک به بلوک قبلی متصل میشود و ساختاری زنجیرهوار را میسازد. دادهها در بلوکها گروه بندی میشوند و هر بلوک شامل لیستی از تراکنشها یا دادههای دیگر است. با استفاده از فناوری بلاکچین، فقط میتوانید بلوکهای جدید را به یک بلاکچین اضافه کنید. همچنین شما نمیتوانید هیچ بلوکی را پس از اضافه شدن به بلاکچین تغییر بدهید یا حذف کنید.
تابع هش رمزنگاری
هر بلوک حاوی تابع هش رمزنگاری از بلوک قبلی است. این یک زنجیره از بلوکها ایجاد میکند. اگر کسی سعی کند اطلاعات موجود در یک بلوک را تغییر دهد، تابع هش تغییر میکند و این تغییر در تمام بلوکهای بعدی منعکس میشود. این امر بلاک چین را در برابر دستکاری مقاوم میکند، زیرا تغییر هر بلوک گذشته نیاز به تغییر تمام بلوکهای بعدی دارد که از نظر محاسباتی غیرممکن است.
مکانیسم اجماع
قبل از اینکه یک بلوک جدید به بلاک چین اضافه شود، شبکه باید به یک اجماع برسد که اطلاعات موجود در بلوک معتبر است و دستکاری نشده است. شبکههای بلاک چین مختلف از مکانیسمهای اجماع مختلفی مانند اثبات کار (Proof of Work) که برای بیت کوین استفاده میشود، اثبات سهام (Proof of Stake)، تحمل خطای بیزانس عملی (Practical Byzantine Fault Tolerance) و برخی مکانیسمهای دیگر استفاده میکنند.
گرههای بلاک چین
بلوکهای بلاکچین در گرهها یا واحدهای ذخیرهسازی که دادهها را هماهنگ یا بهروز نگه میدارند، ذخیره میشوند. هر گره میتواند بهسرعت تعیین کند که آیا بلوکی از زمان اضافهشدن تغییر کرده است یا خیر. هنگامی که یک گره جدید و کامل به شبکه بلاک چین میپیوندد، یک کپی از تمام بلوکهای موجود در زنجیره را دانلود میکند. پس از همگامسازی گره جدید با گرههای دیگر و داشتن آخرین نسخه بلاک چین، میتواند هر بلوک جدیدی را مانند سایر گرهها دریافت کند.
امیدواریم از مقاله نحوه کار بلاکچین راضی بوده باشید و توانسته باشیم در این مقاله به شما نحوه کار بلاکچین را آموزش دهیم.